Apatit


Apatitul face parte din categoria fosfatilor, el avand si denumirea de fosfat de calciu. Apatitul reprezinta mineralul din care sunt alcatuite in mare parte oasele si dintii tuturor animalelor, el nereprezentand o specie de mineral in sine, de fapt fiind o serie de 3 minerale similare, ale caror denumiri provin de la cantitate de fluor, clor sau hidroxil din compozitia acestuia.

Cristalizeaza de obicei sub forma de cristale hexagonale dar poate aparea si sub forma unor granule sau tablete, aceste cristale avand dimensiuni destul de mici, in timp ce cristalele mai mari sunt mai rare si se gasesc in filoanele de minereuri si zone cu roci vulcanice. Apatitul se aseamana din punct de vedere al formei cu turmalina sau berilul dar este mult mai moale decat acestea.

Se gaseste in natura in diverse culori, de obicei predomina verdele, dar poate sa se intalneasca si apatit de culoare albastra, galbena sau rosie.Din punct de vedere al duritatii pe scara Mohs este la jumatate, cu o duritate de 5.

Mai jos puteti admira un filmulet scurt in care e prezentata o bucata de apatit.(multumiri lui maga998 pentru felul in care a scos in evidenta frumusetea acestui mineral)