Calcit (calcita)

ManganocalcitaCalcitul este un mineral din clasa carbonatilor cu formula chimica, Ca[CO3]. In aceasta categorie a calcitului se incadreaza cateva minerale foarte frumoase mai ales din punct de vedere al culorilor, calcitul avand mai multe varietati de la negru la transparent, datorita incluziunilor.

Calcitul se gaseste in cantiati mari in natura iar din punct de vedere al cristalizarii, apare sub diverse forme de mase sau cristale colorate de la incolor, galben, portocaliu sau alb galbui , pana la verde , roz sau albastru. Una dintre cele mai frumoase varietati de calcit este calcita neagra cu incluziuni de jamesonit, esantioane superbe ale acestui mineral se gasesc la minele din zona Herja in Romania dar si calcita roz cu incluziuni de mangan, care mai e denumita si manganocalcita.

In ceea ce priveste duritate pe scara Mohs, calcitul nu este un mineral dur , cu o duritate de 3 dar impresioneaza prin alte caracteristici , forma de cristalizare sau diversitatea culorilor sub care poate fi intalnit (calcita roz, calcita albastra, calcita portocalie, calcita cu colti etc.).