Cuart | Cristal de stanca


Cuart

Mineralul cuart (cristal de stanca) e un oxid care face parte din grupa siliciului, denumit chimic si bioxid de siliciu. Cuartul e unul din mineralele cele mai comune existente in interiorul scoartei terestre si se gaseste in aproape toate tipurile de roci si minereuri: metamorfice, magmatice, acide, pegmatite, sedimentare si in filoanele hidrotermale.

In ceea ce priveste cristalizarea mineralului cuart, cuartul e intalnit sub forma de cristale solitare idiomatice, cristale hexagonale bipiramidate, cristale aciculare sau fibroase dar si sub forma de agregate si mase cristaline. In ceea ce priveste culoarea, cuartul este de obicei incolor, dar din cauza faptului ca intra in contact cu alte elemente poate deveni violet, galben, maroniu sau chiar roz, din aceasta cauza apar si urmatoarele varietati de cuart:
– ametist (violet)
– citrin (galben)
– prasen (verde)
– cuart roz
– cuart fumuriu
– aventurin
– ochi de tigru etc.

Cuartul e un mineral dur si are pe scara Mohs o valoare de 7, prezinta luciu sticlos si e insolubil in acizi. Cuartul se gaseste in Europa, Africa, America de Sud, America de Nord sau Asia iar cele mai frumos colorate varietati de cuart, provin de la mina Gerais din Brazilia. In Romania cuart se gaseste in toate formatiunile geologice dar cele mai interesante cristale, atat din punct de vedere al culorii, cat si al formei, se gasesc in Muntii Apuseni, Banat sau la Baia Sprie etc.

Cuartul colorat frumos sau transparent, e prelucrat si se foloseste la fabricarea unor pandantive sau in bijuterii. Cristalul de stanca in schimb e folosit in optica si la fabricarea instrumentelor medicale in timp ce Cuartul comun e utilizat in industria ceramica sau in industria sticlei.