Revista pentru pasionati

 

Numerele revistei Comorile Pamantului de la nr 1 pana in prezent !

 

NR 1 – Ametistul
Piatra semi-pretioasa Ametist in forma naturala de cristale. Ametistul este o varietate de cuart, fiind o nestemata pretuita inca din 3000 i.Hr. Cele mai valoroase ametiste au culoarea purpuriu-inchis, dar noantele acestor pietre pot varia pana la violet-pal. Ametistul ocupa pozitia 7 pe scara Mohs in timp ce diamantul care este cel mai dur avand pozitia 10 in timp ce talcul fiind cel mai moale mineral, ocupa pozitia 1. Ametistul se gaseste in formatiuni numite geode asemanatoare galeriilor de cartita. Geodele de ametist pot ajunge la cateva sute de kilograme.

 

 

 

NR 2 – Ochiul de tigru
Ochiul-de-tigru este o forma rara de cuartz negru sclipitor, cu dungi galbene si maro aurii. Este o piatra semipretioasa deosebit de apreciata, folosita si in scop decorativ. Efectul de sclipire este generat de incluziunile fibroase din cristalele anumitor minerale, in acest caz, oxidului de fier.

 

 

 

NR 3 – Pirita
Un mineral foarte raspandit, pirita se gaseste in multe medii geologice diferite. Unul dintre modurile in care se formeaza este legat de fluidele de hidrotermale, bogate in substante chimice rezultate in urma activitatilor magmatice

 

 

 

NR 4 – Cuartul Roz
Cuartul roz este o varietate rara de cuart, folosita pentru confectionarea colierelor si a altor podoabe. Se gaseste atat in stare cristalina ( rar) cat si in stare amorfa.
In ciuda denumirii sale, cuartul roz poate aparea intr-o gama larga de nuante, de la roz-liliachiu pana la culoarea piersicii. Coloritul se datoreaza urmelor de titan sau de mangan prezente in structura cristalina a mineralului.
Aceasta varietate este considerata prea valoarasa ca sa fie folosita ca abraziv sau in domeniul ceasornicariei. Prin urmare, Cuartul roz se foloseste doar la confectionarea ornamentelor deosebite si a bijuteriilor sofisticate.

 

 

 

NR 5 – Aragonitul
Aragonitul este un mineral foarte raspandit, care se gaseste in special in rocile sedimentare (formate la temperaturi foarte joase) si in rocile metamorfice (modificate de caldura si presiune). Aragonitul de cea mai buna calitate se gaseste in Carintia ( Austria ), Horschyenz ( Republica Ceha ), Columbia, etc…

 

 

Pg. 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |7

 
 

*(Filmulete realizate de Adi M. cu descriere pentru fiecare element din revista Comorile Pamantului)