Revista pentru pasionati pg.3

 

NR-11 Galena
Galena este un mineral des intalnit in filioanele de minerale hidrotermale. Printre celelalte minerale alaturide care poate fi gasita se numara fluorina, cuartul, calcitul si pirita.
Galena este o sulfura de plumb, fiecare molecula a acestui mineral contine un atom de plumb si unul de sulf.

 

 

 

NR-12 Citrinul
Citrinul este o varietate foarte rara de cuatz, evaluat ca piatra pretioasa. Variatatea de citrin a cuartului este determinata de fierul inclus in structura atomica.
Cel mai valoros citrin este cel galben-deschis insa esantioanele naturale cu o asemenea nuanta sunt rare.
Citrinul este folosit uneori pentru a imita pietre mai valoroase mai ales topazul galben, crisoberilul, heliodorul si corindonul. Asemanarea este atat de mare incat identitatea reala a esantionului nu poate fi stabilita fara o analiza stiintifica amanuntita.

 

 

 

NR-13 Cuartul fumuriu
Cuartul fumuriu este translucid si, de regula prezinta nuante de brun. Varietatea mai intunecata, neagra se numeste morion. In stare pura cuartul este un mineral limpede. Asemenea tuturor formelor de cuartz, fiecare molecula a varietatii fumurii este alcatuita din siliciu si oxigen. Cristalele de cuartz fumuriu se incadreaza in sistemul trigonal de simetrie. La exterior, au de regula forma de piramida sau prisma cu sase fetze. Cuartul fumuriu se ingalbeneste daca este incalzit la temperaturi intre 300 si 400 Celsius.

 

 

 

NR-14 Celestina
Celestina este un mineral cu aspect foarte atragator, este sursa de baza a metalului strontiu, folosit la lansarea focurilor de artificii si a rachetelor de semnalizare.

 

 

 

NR-15 Calcita
Calcitul este un mineral des intalnit si face parte din clasa carbonatilor, fiind un carbonat de calciu.
Cristalele acestui mineral corespund sistemului trigonal. Totusi aspectul sau este variat, cel mai adesea tabular sau prismatic dar poate lua si forma unor mici granule, stalagmite, stalactite sau mase amorfe. Maclarea este frecventa.

 

 
 

Pg. 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |7

 
 

*(Filmulete realizate de Adi M. cu descriere pentru fiecare element din revista Comorile Pamantului)