Categorii Minerale

 

Identificarea mineralelor , categorii din care fac parte acestea

 

 1. Elemente native

  Elementele native apar in cantitati mici si se găsesc în natură sub forme aproape pure, necombinate. Aceste elemente native se impart in 2 categorii , metalele si nemetaele , din prima categorie , facand parte: aurul , platina , cuprul sau argintul care de obicei nu se combina rapid cu alte metale si se gasesc adesea singure in natura.

  Nemetalele care se gasesc sub forma de elemente native se gasesc in numar mic ,cele mai importante fiind carbonul si sulful. Ele exista in mai multe forme din care amintim, diamantul sau grafitul cateva din cele mai fascinante minerale.

 2.  

 3. Sulfuri

  Sulfurile reprezinta compusi ai sulfului cu unul sau mai multe metale, categorie care cuprinde cateva din cele mai importante minereuri de metale din lume zincul, cobaltul sau nichelul fiind doar cateva din aceste minereuri care intra in aceasta categorie.
  Sulfurile se caracterizeaza in primul rand prin faptul ca sunt grele si se sparg usor, ele fiind formate din magme sau fluidele fierbinti din filoane.
  Se impart in mai multe categorii fiecare avand cateva minerale specifice:
  -sulfurile simple : galena sau cinabrul
  -sulfosarurile : aceste minerale sunt rare si sunt formate de obicei prin combinarea unui metal cu un semimetal: jamesonit
  -sulfurile de fier: sunt foarte raspandite , de obicei se gasesc sub forma de minerale cubice de culoare aurie, printre cele mai importante dintre acestea fiind pirita, care seamana foarte bine cu aurul si e denumita popular “aurul prostilor” sau arsenopirita si marcasita.

 4.  

 5. Oxizi si hidroxizi

  Oxizi și hidroxizii s-au format prin combinarea unui metal sau nemetal cu oxigenul in cazul primei categorii sau prin combinarea unui metal cu hidrogen si oxigen in cazul hidroxizilor. Sunt foarte raspandite aceste categorii iar ca minereuri importante care fac parte din ele amintim safirele , limonitul sau bauxitele.
  Oxizii care se formeaza in scoarta terestra la adancimi foarte mari si la temperature ridicate , cuprind in general cele mai dure dar in acelasi timp frumoase minerale din lume , in aceasta categorie intrand diverse varietati de corindon cum ar fi rubinul sau safirul doua pietre pretioase care dupa slefuire se folosesc de multe ori la crearea bijuteriilor.

 6.  

 7. Saruri

  Sarurile sunt formate prin combinarea unui metal cu cu un element din grupa halogenilor si anume fluor , crom , brom , iod si astatin. Cea mai raspandit dintre saruri esta sarea gema sau halitul
  Fluorina face parte din categoria sarurilor si este unul din mineralele care impresioneaza in primul rand prin culoare , prezentand o gama larga de culori de la roz pana la verde , albastru , portocaliu sau chiar galben, fiecare culoare in parte provenind de la impuritati ale metalului care ia locul calciului in molecule , de fapt fluorina fiind o florura de calciu.

 8.  

 9. Carbonati

  Carbonații sunt o grupa de minerale formate prin combinarea unui metal sau nemetal cu un atom de carbon si trei atomi de oxigen. Unii se formeaza in adancul pamantului fiind adusi la suprafata de fluide fierbinti iar altii se gasesc la suprafata. Carbonatii se gasesc in numar mare, peste 80 de tipuri , unul din cei mai importanti fiind aragonitul.
  Carbonatii compusi se formeaza in momentul in care mineralele de cupru sunt alterate , ei sunt minerale secundare , care nu se formeaza niciodata direct iar din categoria lor face parte azuritul si malachitul doua dintre cele mai spectaculoase minerale din punct de vedere al coloritului cu diverse nuante de albastru si verde.

 10.  

 11. Sulfati

  Sulfatii (cu wolframati, cromati si molibdati) sunt o grupa destul de mare care cuprinde un numar de circa 200 de minerale care se formeaza prin combinarea unui metal cu un compus format din oxigen si sulf.
  Sulfatii sunt moi, in general de culoare alba sau galbena, transparenti de multe ori. Unul dintre cele mai importante minerale, care face parte din aceasta grupa, este barita, dar pe langa se mai gasesc si celstina sau anglezitul.

 12.  

 13. Fosfati

  Fosfatii (cu arseniati si vanadati) sunt o grupa de minerale foarte interesante, care au in compozitia lor diverse minerale bogate in elemente rare, cum ar fi yitriul sau cesiul. Vanadatii cuprind in general cristalele de vanadinit, care impresioneaza atat prin forma cat si prin culoarea rosie , rosie maronie alteori chiar portocalie.

 14.  

 15. Silicati

  Din grupa silicatilor cel mai important mineral este dioxidul de siliciu, sau cuartul, care se gaseste in cantitati foarte mari in scoarta terestra. Cuartul se gaseste sub diverse forme dar si o gama diversa de culori, chiar daca, de obicei este incolor sau transparent, impuritatile cu care intra in contact ii dau diferite nuante de la ametist violet, sau cuart fumuriu, pana la citrin galben-portocaliu.

 16.  

 17. Substante organice

  Substantele organice sunt o serie de substante care apar natural in pamant si nu prezinta toate proprietatile de baza ale mineralelor. Ele nu se incadreaza in niciuna dintre categoriile de substante chimice si formeaza foarte rar cristale, luand nastere de obicei din materie vie fosilizata.
  Chihlimbarul e un astfel de exemplu si este de fapt o rasina de pin fosilizata iar perla e formata din anumite moluste care s`au depus in interiorul scoicilor.