Dictionar mineralogic

 

Pentru a cunoaste mai bine aceasta lumea a rocilor si mineralelor trebuie intai stiute cateva denumiri specifice, sau caracteristici pentru fiecare in parte. Din punct de vedere fizic, un mineral se caracterizeaza prin culoare, duritate, clivaj, rupere sau luciu, dar toate aceste denumiri le veti gasi explicate in randurile de mai jos.
Am lasat si locul pentru comentarii activ si daca mai aveti si alte propuneri, cu anumite cuvinte, pe care un pasionat de minerale trebuie sa le cunoasca, sau termeni din lumea mineralelor de care nu ati auzit, le puteti posta mai jos iar eu o sa le adaug alaturi de cele deja existente iar pentru cele necunoscute voi incerca sa caut o definitie.

 

A

Agregat: prin agregat intelegem o asociere de mai multe minerale de dimensiuni mici.

Alocromatic: descrie un mineral incolor in stare pura care primeste diverse nuante de culoare cand intra in contact cu alte elemente.

 

C

Carbonat: se formeaza atunci cand un metal se combina cu carbon sau oxigen.

Clivaj: prin clivaj intelegem ruperea in suprafete plane cu directii cristalografice precise a unui mineral, ca urmare a unei lovituri sau supunerii la o anumita presiune.

Cristale: minerale cu suprafete plane, muchii ascutite si unghiuri diedre.

 

D

Densitate: ne arata greutatea unui mineral in raport cu greutatea unui volum egal de apa.

Duritate: prin duritatea unui mineral, intelegem rezistenta opusa de un mineral la o tentativa de deformare a suprafetei sale. ( spre exemplu momentul in care e lovit)

 

G

Geoda: cavitate din interiorul unei roci plina cu asocieri de cristale ce se dezvolta catre partea centrala

 

I

Incluziune: substanta care intrerupe continuitatea reticului cristalin in interiorul unui cristal

 

L

Luciu: reprezinta felul in care suprafata unui mineral poate reflecta lumina. Luciul poate sa fie metalic, sticlos, pamantos etc.

 

M

Macla: reuniune de doi indivizi din aceeasi specie, care se unesc unul cu altul sub anumite unghiuri

Mineral: un element sau un compus care se gaseste in natura, cu o compozitie chimica si o structura, bine definite.

 

N

Nativ: se refera la un element ce nu se gaseste combinat in natura cu alte substante.

 

P

Pegmatit: roca magmatica cu cristale de mari dimensiuni

 

R

Roca: o asociatie de 2 sau mai multe minerale formeaza o roca, rociile fiind clasificate in functie de modul de formare.

Roca extrusiva: roca magmatica ce ajunge la suprafata prin fisuri sau canale, care ajunsa pe pamant se solidifica rapid si formeaza o masa dura.

Roca magmatica: tip de roca formata din materie topita, magma sau lavasi materie racita, in urma unui fenomen magmatic sau vulcanic.

Roca metamorifca: tip de roca magmatica sau sedimentara care s`a transformat in tipul superii ei la presiuni sau temperaturi foarte ridicate.

Roca sedimentara: tip de roca formata din fragmente de roci vechi sau materiale organice (spre exemplu plante).

Rupere: se produce atunci cand un mineral supus la lovituri, se divide in fragmente cu suprafete independente de forma cristalografica