Minerale toxice si radioactive

 

Minerale toxice, minerale radioactive

Minerale care afecteaza sanatatea omului se impart in doua categorii: toxice si radioactive. Odata identificate cele toxice pot fi inchise in cutii transparente etanse. In ceea ce priveste mineralele radioactive , acestea sunt mai greu de identificat deoarece multe dintre ele apar sub forma de minerale incluse in roci si minerale obisnuite.Radioactivitatea se poate pune in evidenta cu un contor Geiger ,dar nu toata lumea are la indemana un astfel de instrument.

Sunt cateva zone in tara unde s-au exploatat minereuri de uraniu: Suceava si in regiunea Banat la Ciudanovita,Varful Boului,Ruschita.In zonele acestea exista contaminari grave ale mediului,in special in parauri si halde de steril neprotejate, asa ca ar fi bine sa nu adunati minerale sau roci din zonele respective. Minele din zonele respective acum sunt inchise, iar in timpul functionarii aveau un regim special de securitate, astfel ca, nicio piatra nu putea iesi de acolo.

In zonele apropiate de aceste mine au fost depozitate halde de steril,astfel incat mediul a fost grav contaminat.In continuare e prezentata o lista cu principalele minerale toxice sau radioactive :
– mercur
– arsenic
– realgar
– sulf
– auripigment
– antimonit (stibina)

Mineralele toxice pot fi periculoase prin ingerare sau inhalare.Este bine sa va spalati pe maini dupa atingerea lor.In general este bine sa va spalati pe maini cand atingeti orice roci sau minerale,chiar daca va sunt cunoscute,ele pot contine urme sau resturi de minerale toxice.

Mineralele radioactive sunt periculoase prin emisii de radiatii,asa ca nu trebuie sub nici o forma tinute in casa,pot face rau de la distanta fara sa fie atinse.De obicei se pastreaza in cutii speciale din plumb.Sunt destul de rare si majoritatea au un continut bogat de uraniu. (exp: uraninit sau pehblenda care e cel mai radioactiv mineral)