Fluorina (fluorit)


Fluorina face parte din categoria sarurilor si este unul dintre cele mai frumoas minerale existente, mai ales datorita gamei largi de culori sub care poate sa se intalneasca, de obicei albastra sau verde , verde deschis, pana la roz , portocaliu sau maro. Fluorina este de fapt florura de calciu iar gama de culori diverse provine de la urmele metalelelor care iau locul cacliului in aceasta fluorura.

In general fluorina se gaseste sub forma pura, de obicei in apropierea izvoarelor termale sau in jurul filoanelor unde sa gasesc multe metale, in acesete zone temperaturiile fiind mai ridicate. In ceea ce priveste modul de cristalizare, fluorina e intalnita in cele mai multe cazuri sub forma de cuburi, acest mineral nefiind unul foarte dur cu o duritate de 4, pe scara Mohs, fiind folosit in trecut in locurile unde se fabrica otel, ca substanta care coboara punctul de topire al unui material.

Fluorina are si alta caracteristica importanta si anume fluorescenta, care se descopera in momentul in care este expusa la lumina ultravioleta pe intuneric, ea straluceste in diferite nuante de albastru si violet, indiferent de culoarea pe care o are la lumina zilei. Fluorina mai e si fosforescenta, in momentul in care e expusa la razele soarelui si apoi introdusa intr-o camera intunecata, straluceste puternic.