America de Nord

 

Detalii generale

America de Nord este un continent marginit la est de Oceanul Atlantic, la vest de Oceanul Pacific, la nord de Oceanul Arctic si la sud de Marea Caraibelor si de America de Sud. America de Nord are o suprafata de 24.709.000 km², care reprezinta aproximativ 4,8% din suprafata Terrei. Populatia continentului a fost estimata la aproape 500 de milioane de oameni. Este al treilea continent ca suprafata, dupa Asia si Africa si al patrulea ca populatie dupa Asia, Africa si Europa.

 

Relief si bogatii ale subsolului

In partea sa nordica, America de Nord are doua mari lanturi muntoase: Muntii Stancosi, care formeaza o bariera uriasa in vest, si mai vechii si impaduritii Apalasi, in est. Intre ei se intind Marile Campii fertile, brazdate de fluviul Mississippi. Canada de nord se gaseste sub Cercul Polar si mare parte din Mexic este la Tropic. Intre Canada si Statele Unite exista Marile Lacuri.
Marele Canion, se afla in sud-vestul SUA si este una din minunile naturale ale Americii de Nord. A fost sculptat din stancile Arizonei timp de milioanei de ani de catre raul Colorado si de afluentii sai. In unele locuri, canionul are 1.8 km adancime.
Muntii Stancosi, un lant montan nou comparativ cu celelalte, se intind in vestul continentului, de la Alaska la Mexic, unde continua ca Sierra Madre. La vest de Stancosi exista Muntii Coastei. Apalii, mai vechi, sunt paraleli cu coasta de est.
America de Nord detine numeroase depozite de minereuri importante. Petrolul si gazele naturale se gasesc in cantitate mare in partea nordica a Alaskai, vestul Canadei, sud-estul si vestul Statelor Unite (Umiat, Barrow, Baibow Lake, Oklahoma City, Ciudad Pemex) si de asemenea in estul Mexicului. Uriase depozite de carbune gasim in vestul si estul Canadei si al Statelor Unite (Foar Corners, Black Bute). Estul Canadei, nordul Statelor Unite si partea centrala a Mexicului dispun de depozite importante de minereu de fier (Wabana, Birmirngham, Adirondack).

In Canada gasim zacaminte de cupru (Kennicott, Butte, Morenci), nichel (Lynn Lucky Sodbury), uraniu (Echo Bay, Blind River, Blue Water), zinc, azbest si potasiu.
SUA dispune de mari cantitati de cupru, nichel, roci de fosfat si uraniu. Mexicul dispune de rezerve importante de bariu, cupru, fluor, zinc, magneziu si sulf. Mentionam ca toate cele trei state detin depozite importante de aur si argint. Extractia minereurilor reprezinta o crestere importanta a activitatii economice din Statele Unite, Canada si Mexico. Minereul de fier a fost un produs major al Statelor Unite si Canadei, extras din depozitele din vestul Lacului Superior.