America de Sud

 

Detalii generale

America de Sud are o suprafata de aproximativ 17.814.000 km2 si o populatie de aproximativ 400 milioane de locuitori. America de Sud se invecineaza cu Oceanul Pacific la vest, cu America de Nord si Marea Caraibelor la nord-vest si cu Oceanul Atlantic la nord-est, la est și la sud-est.
Panama este o tară transcontinentală, frontiera intre America de Sud si America de Nord fiind neclară, ea situandu-se undeva pe istmul Panama, insa Panama este considerat un stat nord-american.

 

Relief si bogatii ale subsolului

Relieful este variat, cu munti, podisuri, dealuri si campii. Este dispus sub forma unor fasii aproximativ paralele, cu munti in Vest, podisuri in Est si campii in Centru. Principala ramura muntoasa a Americii de Sud o constitue Muntii Anzi. Altitudinea maxima se afla in varful Aconcagua(6960m). Campiile din America de Sud: Campia Amazonului, Campia La Plata, mai extinsa fiind cea a Amazonului. Campia Amazonului este cea mai mare campie din America de Sud, si se extinde in : Peru, Columbia, Venezuela, Guyana, Suriname, Guyana Franceza si Brazilia. In America de Sud, podisurile segasesc in partea Central-Estica si mai importante sunt doua:Podisul Braziliei si Podisul Guyanelor.
Resursele naturale sunt abundente : lemn de pret si un subsol bogat in petrol, mangan, aur plumb, aur, plumb, argint. Din punct de vedere al mineralelor, America de Sud este recunoscuta pentru mina Gerais din Brazilia, unde se gasesc minerale impresionante dar si prin esantioanele superbe care provin din Peru, Uruguay sau Bolivia. (Geode ametist, citrin, rodocrozit, realgar, calcita etc.)