Asia

 

Detalii generale

Asia este cel mai intins continent de pe Terra si, de asemenea, cel mai populat. Suprafata sa reprezinta 8,7% din suprafata totala a pamantului. Populatia Asiei reprezintă mai mult de 60% din intreaga populațiede pe glob. Se poate considera ca fiind o subregiune a unui continent mai intins, Eurasia, situata la est de Munții Urali, Canalul Suez, Marea Neagra și Marea Caspica. Limitele continentului sunt Muntii Ural si raul Ural la Vest, Oceanul Arctic la Nord, Oceanul Indian la Sud si Marea Japoniei la Est.
 

Relief si bogatii ale subsolului

Din punct de vedere al reliefului Asia este continentul care impresioneaza prin cele mai inalte si lungi lanturi muntoase cu altitudini de cel putin 3000 m. Aceaste lanturi muntoase cuprind munti foarte inalti, precum Himalaya, Pamir, Karakorum și Podisul Tibet, situat la 5000 m altitudine.

Cele mai mari inaltimi se gasesc pe varful Chomolungma (8848 m) din Muntii Himalaya ai varful K2 (8610 m).Peninsulele sunt in numar destul de mare: Arabia, India, Kamceatca și Indochina iar in subsolul acestor zone cu siguranta nu lipsesc mineralele.

Minereuri de fier se gasesc in China, Kazakhstan, Corea de nord, India, Indonezia, zone bogate in crom in Turcia si insulele Filipine; minereuri cu continut mare de mangan in India; minereuri de cupru in Japonia; aur, argint si zinc in Altai, China de Est, Japonia si Birmania.

China este recunoscuta ca pentru mineralele sale in toate lumea, datorita subsolului bogat in diverse elemente chimice iar India de asemenea se lauda cu o multime de pietre pretioase sau semipretioase. Siberia, o parte a Rusiei aflata pe teritoriul Asiei, este de asemenea renumita pentru diamantele sale.