Romania


Muntii Banatului Muntii Banatului Muntii Banatului Muntii Banatului Muntii Banatului Muntii Banatului

 

Asezare

Romania e o tara situata in sud-estul Europei, cu o populatie de aproximativ 21 de milioane de locuitori si o suprafata de cca. 238.000 km patrati , o tara frumoasa care imbina toate tipurile de relief cu munti, dealuri, podisuri si campii dar si cu Marea Neagra sau Delta Dunarii, locuri care atrag anual extrem de multi turisti fie din tara, fie de peste hotare.

 

Relief

In ceea ce priveste muntii, pentru ca pe ei o sa ma axez mai mult, exista 3 mari grupe: Carpatii Orientali, Carpatii Meridionali si Carpatii Occidentali, aceste zone fiind de fapt “casa” rocilor si a mineralelor prezentate pe site. Pe harta de mai sus se afla toate regiunile tarii, fiecare urmand sa fie prezentata cu bogatiile ei in parte.

In ceea ce priveste altitudinea, cea mai mare din Romania este de 2543 m, atat masurand Varful Moldoveanu din Muntii Fagaras, iar “podiumul” e completat de Varful Negoiu 2535 m , apartinand de asemenea muntilor Fagaras si Varful Paring cu 2518 m, din Muntii Paring.
In ceea ce priveste raurile si fluviile, Romania e strabatuta de Dunare pe o portiune de peste 1000 km, si pe urmatoarele locuri in ordine directa se situeaza Prutul (750 km) si Muresul (720 km). Tara noastra e recunoscuta si pentru lacul Sf. Ana singurul lac vulcanic de pe teritoriul ei, lacul de acumulare de la Bicaz, lacurile glaciare Bucura si Zanoga sau lacul cu nuferi de la Dognecea.

 

Minerale si roci pe teritoriul Romaniei

In ceea ce priveste mineralele si rocile, acestea s-au gasit in mare parte in minele din Maramures zona Baia Sprie, Cavnic, Baia Mare, Satu Mare, in zonele din Banat, Dognecea, Ocna de Fier, Ciclova sau Oravita dar si in alte zone la Rosia Montana, Baita sau Rodna.

Un singur click pe regiunea de pe harta si veti descoperi multe lucruri frumoase! (in prezent lucrez la judetul Caras Severin, pentru ca in Muntii Banatului se gaseasu si se gasesc inca multe lucruri frumoase, in special minerale):

 


1. Mineralele de la A la Z si zonele in care se gasesc, in Romania


 

2. Carpatii Occidentali