Muntii Banatului

 

Caracteristici generale ale Grupei Muntiilor Banatului

  • cuprinsa intre Dunare si Timis
  • culoarul Timis – Cerna o desparte de Carpatii Meridionali
  • formata din Muntii Semenicului si Muntii Almajului (munti mai inalti, Vf. Semenic 1446 m) si Muntii Dognecei, Aninei si Locvei datorita constitutie petrografice, mai putin a inaltimii
  • in subsol se afla resurse importante: minereu de fier, mangan, minereuri de metale neferoase, roci de constructie etc.
  • orase mai mari: Resita, Caransebes
  • obiective: Cheile Carasului, Cheile Nerei, Muntii Semenic, statiunea Herculane, zona Dognecea – Ocna de Fier (lacul cu nuferi, Muzeul de Mineralogie Constantin Gruescu), Pestera Comarnic, statiunea Trei Ape etc.

 

Mineralele din Muntii Banatului

In zona Ocna de Fier si Dognecea din Muntii Banatului , predomina cateva tipuri de minerale din grupul oxizilor si hidroxizilor, grupa în care sunt incadrate unele dintre cele mai răspândite minerale din scoarța terestra , aproximativ 17 % din totalul de specii, dintre care 12 %  le revine doar oxizilor de siliciu reprezentai in mare parte de cuarț si opal.

Magnetita si hematita constituie principalele minereuri de fier, iar in Romania acestea au fost extrase in cantitati mari din Banat din minele din jurul localității Ocna de Fier .

Pe langa silicati s-au mai gasit si nitrati sau carbonați , mineralul cel mai reprezentativ pentru zonele din Muntii Banatului fiind calcitul,  dar cel mai rar mineral care s-a gasit în această zona este ludwigitul , tot la Ocna de Fier in Munții Dognecei, in judetul  Caras-Severin .

Tot din categoria silicatilor face parte si granatul care s-a gasit și el in cantitati destul de mari in zona minelor de la Ocna de Fier . Granatul se imparte in mai multe grupe in functie de tipul de silicat pe care îl reprezinta: silicat de fier , de calciu , magneziu , mangan sau crom . In ceea ce priveste forma, granatul cristalizeaza în forma cubica iar culorile care s-au gasit aici, au fost de la maro spre negru , pana la galben spre verde deschis .
Mai multe detalii despre granat puteti gasi pe pagin urmatoare cu un singur click pe GRANAT.

 

Galerie imagini

Mai jos o galerie de imagini cu poze din Dognecea si Ocna de Fier, cateva din locurile recunoscute pentru mineralele de aici cand minele erau inca in functionare. Pe viitor mai multe poze din Dognecea si Ocna dar si poze din alte locuri frumoase din Romania.

 

Previous Image
Next Image

info heading

info content