Sulf


Sulf

Sulful este un element nativ a carui denumire provine din latina de la cuvantul sulphur care inseamna sulf. Mineralul sulf se formeaza : exogen cand e asociat cu unele roci generatore de petrol; prin actiunea bacteriilor asupra suflatiilor (de exp asupra gispului); ca produs de altereare a unor sulfuri ca pirita sau galena; prin depunere din ape minerale sulfuroase etc.

Sulful e un mineral ce se prezinta sub forma de cristale fine bipiramidate sau agregate granulare. Mai apare si sub forma de agregate cu aspect pamantos. In ceea ce priveste culoarea, sulful este de obicei galben, dar apare si sub diferite alte nunate de galben verzui, galben maroniu sau chiar galben cenusiu spre negru.

In ceea ce priveste duritatea pe scara Mohs, sulful se situeaza printre cele mai putin dure minerale cu o valoare de 1.5-2. Emana un fum urat mirositor si toxic. In Romania se gaseste sub forma de sulf nativ in Muntii Caliman dar si sub alte forme la Cavnic sau Baia Sprie. Se foloseste in industria chimica, agricola, farmaceutica, textila etc.